torsdag 19 november 2009

Som man ropar i skogen får man svar!

Svenska Kyrkans högborg ligger i Uppsala. Vår kontakt med omvärlden dygnet runt svarar http://www.unt.se/ för. Dessutom har vi under de senaste trettiofem åren varit prenumeranter. En liberal tidning med stenkoll på vårt län. Naturligtvis får Svenska Kyrkan sin beskärda del av nyhetsrapporteringen.



En insändare i megasize meddelade: Det är inte politiskt korrekthet som ligger bakom omröstningen till fördel för enkönade äktenskap och inte heller av biskopsvigningen av Eva Brunne. Insändare är signerad Maria Åhlén(präst och teolog Uppsala).


Jag tror,att Maria blandar ihop händelser ,som inte har med varandra att göra. Eva Brunne är gammal i gården och vet hur vindarna blåser i(Svenska Kyrkan) Hon blir säkert en god herde för Stockholmarna. Min sekulära och kristna trosuppfattning utgör en blandning av salt och sött.Alltså anser jag,att kvinnor som Biskopar och präster passar väl in i den Svenska Folkkyrkan. Svarar man på frågan vem som beslutar och lagfäster äktenskapet och hur de skall behandlas juridiskt , så vilar det ansvaret på Staten. Kvinnoprästfrågan har bidragit till, att Svenska Kyrkan har dragits med ett problem för egentligen alla präster. Hade av någon outgrundlig anledning Frimodig Kyrka och dess trosfränder kommit fram till en annan bibelsyn i just den frågan vore vi nog inte där vi är i dag. Svenska Kyrkan hade förmodligen navigerats i en mer folkkyrklig segelled. Detta trots,att kölen på kavajemblemet för några år sedan monterades bort. Det lär ha kostat några onödiga miljoner och anledningen var,att visa handlingskraft. Men fördelen med köl är att navigationen blir säker och,att man inte driver ur kurs .



Så var det det här med vigselrätten. Staten krattade manegen och formade äktenskapsbalken så att både hetero- och homosexuella par behandlades lika. Staten säger alltså att alla människor har samma värde - även de som är neutrum. Hade de politiska partierna visat gott omdöme vid tillfället hade vigselrätten helt flyttats till något departement.

Vi hade fått en lugn seglats inom samfunden - deras uppgift hade kunnat koncentreras på ,att välsigna sina medlemspar efter deras tro. Men så enkelt fick det naturligtvis inte gå till. Det fick jag klart för mig i en TV-debatt i frågan ,där ett uttalande av en vänsterpartist tillika ateist
informerade, att Svenska Kyrkan skulle absolut ha vigselrätten kvar.

De sekulärpopulistiska partierna från vänster till höger hade ju makten i Kyrkomötet. Majoritetsläget var kristallklart. Återstod egentligen bara att förändra bibelsynen eller kanske skall man säga ändra bibeltexten så var det klart. Men det förefaller inte riktigt klart hur prästerskapet ställer sig . Eftersom skolöverstyrelsen varnar regeringen för att ha kristendomsämnet kvar i skolorna och en prästman fick på huden för att han visade en bild på ett brudpar inför klassen. Men kyrkan har löst uppdraget för sekulärpartierna. Metoden får väl kallas manipulativ .

Inga kommentarer: