fredag 27 november 2009

Vad rätt Du tänkt

I klartext gäller väl nuvarande lagstiftning två saker. Dels att för vår gemensamma välfärd se till att ingen hamnar i "utanförskap" och dels att få de som fuskar med sjukskrivningar skall återanpassas i arbetsfållan. Två välunderbyggda tankar. Men som vanligt är verkligheten mer krass. I dag dök det upp ett bra exempel ,som Gunnar Axén regeringens representant i ärendet inte har tänkt klart i.
En man som för två år sedan råkade ut för en hjärnhinneinflammation är åter i arbete. Han arbetar på förmiddagen , men huvudvärk som tilltar i intensitet under dagen gör det omöjligt,att arbeta vidare på eftermiddagen.
Nu tar lagstiftarna fram sin planskiss - den med runda hål och fyrkanter. Har man enbart ett halvtidsjobb - så gillas inte det - man måste jobba heltid för att betraktas soåsom varande i "innanförskapet" utanförskapet är ju inte något som accepteras.
I stället för,att ge mannen en ordentlig hälsovårdskontroll - alltså i första hand se till ,att hans besvär med huvudvärk på eftermiddagen, så säger lagen , att han skall ta ledigt från sit arbetet ,skriva in sig som arbetssökande vid arbetsförmedligen och dessutom gå kurs i hur man skaffar sig ett nytt arbete. Skissplanen med runda hål och fyrkanter passar inte in för alla.
Men av någon anledning är det viktigt,att pressa in vederbörande i en befintlig mall. Det är ganska fyrkantigt enligt min mening. Gunnar Axén intervjuades i SR1 i morse. Han svarade i den inlärda mantraretoriken och föreföll inte ha utrymme för någon annan lösning.
Nästa gång han får ont i huvudet tycker jag han skall gå till doktorn. Talar han med Littorin så blir han väl enbart sänd för utbildning och att ta ledigt från jobbet.

Inga kommentarer: